fredag 31 augusti 2007

"Smartmat"

7 livsmedel som håller hjärnan i toppform och gör dig mer ballanserad:

Gul Kiwi - Skyddar hjärnan vid stress
Gul kiwi är fullproppad med C-vitamin (innehåller mycket mer C-vitamin än t.ex. grön kiwi och apelsin). C-vitamin skyddar mot att båder kroppen och hjärnan tar stryk vid stress.

Blåbär - Stärker minnet
Blåbär är fulla av antioxidanter som har både en förebyggande och direkt stimulerande effekt på minnet och tankeförmågan. De har också en skyddande effekt på hur hjärncellerna skadas av åldrande och kan få åldersbetingade förändringar i hjärnan att gå tillbaka.

Grönt Te - Skyddar mot sjukdom
Innehåller bl.a. koffeinj som sätter igång hjärnaktiviteten. Grönt te innehåller, precis som blåbär, antioxidanter som är ett bra medel för att hindra hjärnan från att åldras och för att skydda mot sjukdomar som t.ex. parkinson och alzheimer.

Jordnötter - Aktiverar hjärncellerna
Jordnötter har ett särskillt högt innehålla av B-vitaminet niacin. 63 gram om dagen räcker för att få i sig dagsbehovet (hela nötter, alltså de med skal, är bäst eftersom de innehåller mest niacin och inga tillsatser). Niacin genomgår en rad om vandlingar i kroppen och har i slutändan en betydelse för hur aktiva våra hjärnceller är. Brist på niacin (och dess slutprodukt cADPR) har visat sig spela en roll vid långvarig depression och dåligt minne.

Spenat - Förhindrar depression
Innehåller folsyra som är viktigt för bildandet av seratonin i hjärnan. Seratoninbrist är ett av de primära biokemiska skälen till depression. 100 g spenat motsvarar 55% av rekommenderat dagsintag av folsyra.

Fullkorn - Bränsle för hjärnan
Fullkorn är en bra källa för kolhydrater som är hjärnans viktigaste bränsle. Eftersom det tar så lång tid för tarmen att bryta ner kostfibrer till druvsocker ger det en långsammare och stabilare ökning av blodsockret. Fullkorn innehåller också en rad ämnen som bland annat är gynnsamma för blodförsörjningen i hjärnan samt skyddar hjärncellerna från förfall.

Fet Fisk - Stärker hjärnfunktionen
Innehåller en omega3-fettsyra (DHA) som är viktig för bildandet av nervceller, överförandet av signaler mellan nervcellerna och skyddar mot oxidativ stress i hjärnan. Omega3-fettsyror motverkar också depression och andra störningar i humöret.

3 kommentarer:

Lena S sa...

- Då blir det gul kiwi och spenat i en månad för mig, då. Hmmm.... :-)

Helena sa...

Haha ...trimma hjärnan :)

Stifflert sa...

Mer spenat åt folket!