måndag 20 augusti 2007

GI-skola

Steg 1
Ta bort de rafinerade produkterna.

Ta bort allt vitt socker!
Det är svårare än man kanske tror eftersom livsmedelstillverkarna gömmer socker i allt.
Självklart är att man ska sluta med godis, kakor ("go-fika" över huvud taget), rent socker och läsk (gärna även "socherfri" läsk eftersom sötningsmedlen ökar din aptit. drick istället vanligt vatten eller mineralvatten, gör gärna hemma i en soda streamer och smaksätt själv med t.ex. färsk citron eller hallon.).
Ta även en titt på dina flingor, dressingar, ketchup och brödet du köper.
Här ska nämnas att viss senap (t. ex. Dijon) är helt ok medan söt, stark senap kan innehålla lika mycket socker som ketchup.

Socker = Kolhydrater
10 g kolhydrater/100 g produkt är taket. Se det som ett riktmärke, det är nämligen väldigt svårt att hitta produkter med så lågt kolhydratinnehåll.


Ta bort vitt mjöl!
Ta bort formfranskan, limpan, vetekakan o.s.v.
Köp istället grovt fullkornsbröd, gärna med olika frön i (kom ihåg att hålla ett öga på kolhydraterna! Fullkornsbröd är inte automatiskt lågt på socker).
Ta bort pastan. Helst helt och hållet, men om du är pastafreak kan du unna dig en fullkornspasta med lång koktid då och då.


Ta bort vitt ris!
Ät råris eller någon annan grövre variant.


Ta bort potatisen!
Tråkigt nog innehåller potatisar ganska mycket kolhydrater och lite fibrer vilket ger dem ett ganska högt GI. (Jag älskar potatis så det är svårt för mig att hålla mig borta.)


Både det vita riset och det vita mjölet fastnar som lim i dina tarmar (ganska äckligt när man tänker på det). Ett bra alternativ till dessa är att istället grilla grönsaker och rotfrukter i ugnen. Våga experimetera!


Drick mycket vatten!
Med ökat intag av fibrer kommer du att behöva dricka mer vatten för att inte bli hård i magen. Om du tillhör de som redan dricker 3 liter/dag så gäller detta inte dig.

Lycka till!