tisdag 7 september 2010

Smakförstärkaren natriumglutamat orsakar övervikt

Människor som använder smakförstärkaren natriumglutamat, en vanlig tillsats i färdigmat och i kryddblandningar, lider oftare av övervikt och fetma. Detta trots att de rör sig lika mycket och äter en kost med lika många kalorier. Forskarna vid University of North Carolina följde 750 män och kvinnor mellan 40 och 50 år. Natriumglutamat ökade som mest risken för övervikt med tre gånger och associationen mellan intag och övervikt överrensstämde med data från tidigare djurstudier.

- Djurstudier har sedan flera år indikerat att natriumglutamat kan vara associerat med viktökning. Vår studie är den första som visar att en länk finns mellan natriumglutamat och vikt hos människor, förklarar Ka He som är assisterande professor vid University of North Carolina School of Public Health, USA.

Svårt att studera risker med natriumglutamat

Eftersom natriumglutamat är en mycket vanlig livsmedelstillsats i I-länder är det svårt att studera vilken inverkan ämnet har på människor. Forskarna fick därför göra studien på den kinesiska landsbygden där halvfabrikat och färdigmat knappt används samtidigt som många regelbundet använder natriumglutamat i matlagningen. Förutsättningar för en studie ansågs därför bättre där än i USA.

Totalt deltog 750 kinesiska män och kvinnor mellan 40 och 59 år boende i tre byar i norra och södra Kina. De flesta använde inga kommersiella processade livsmedel i matlagningen. Ungefär 82% av deltagarna använde natriumglutamat i maten. Dessa delades in i tre grupper beroende på hur mycket natriumglutamat de använde.

Mer övervikt med natriumglutamat

Den grupp som använde mest natriumglutamat löpte nästan tre gånger större risk för övervikt jämfört med de som inte använde natriumglutamat:

- Vi såg att risken för övervikt var signifikant högre hos de som använde natriumglutamat. Vi såg att risken fanns trots korrigering för fysisk aktivitet, totalt intag av kalorier och andra möjliga förklaringarna till skillnaden i vikt. Associationen mellan intag av natriumglutamat och övervikt var konsistent med data från djurstudier, uppger Ka He.

Studien har publicerats i journalen Obesity.

Vad är natriumglutamat?

Natriumglutamat (MSG) är en smakförstärkare som tillsätts i många livsmedel och kryddblandningar och har E-nummer E 621. Några livsmedel som nästan alltid innehåller natriumglutamat är t.ex. buljong, färdigmat, halvfabrikat och marinad. (se även tidigare inlägg "Matfusket fortsätter")

Smakförstärkare som natriumglutamat ger smaken av protein som brukar kallas umami. Umami förstärker också övriga grundsmaker (sött, surt, salt och beskt) vilket är orsaken till att dessa livsmedelstillsatser kallas för smakförstärkare.

Miso liknar vår buljong och är ett alternativ till syntetiska smakförstärkare. Annan naturlig umami är bl.a. sojasås och asiatisk fisksås.

Inga kommentarer: