onsdag 19 mars 2008

Mobbing i skolorna

Jag har nyligen haft anledning att kontakta en skola på grund av mobbning.
Skolan i fråga har en "plan" (som de enligt lag måste ha) som går ut på att ha möten... lärare emellan... Utöver det ringer de hem till mobbarnas föräldrar och samtalar med mobbarna. Utsatta elever kan få gå hem om de tycker att det är jobbigt, men mobbarna får stanna i skolan.

Jag blir så förbannad!

I sin jakt på individens rättigheter har man tagit bort alla de medel som skolan kan använda för att hålla ordning och se till att barnen sköter sig.

Att skicka ut en elev ur klassrummet är inte tillåtet - man får inte beröva en elev rätten till utbildning. Att en eller ett par personer stör och berövar resten av klassen på sin rätt till utbildning har man valt att bortse ifrån.

Kvarsitning är borttaget - antagligen en kostnadsfråga. Kvarsittning skulle ju annars kunna vara ett sätt för det störande momentet att ta igen en missad lektion.

Du får inte ta saker från eleverna - detta gäller även störande saker som t.ex. en mobil som ringer i en väska. (undantaget är dock om eleven skulle svara i telefonen då får läraren ta den till lektionens slut)


Mobbare (på denna skola) hänvisas till som "problembarn" som de har möten om, men något konkret görs inte åt situationen (som är väl känd bland lärare och rektor). Det är ju extremt tydligt att vissa barn aldrig har fått lära sig konflikthantering och att somliga behöver mer uppmärksamhet än andra. Sätt dem i särklass (och kalla det gärna för särklass) och se till att de alltid har en vuxen närvarande på raster - för att övervaka och assistera vid konflikter.

Att ringa föräldrarna och prata med barnen har ju inte hjälpt, så om inget nytt görs så kommer vi mest troligt att polisanmäla samt kontakta tidningen - det handlar nämligen inte "bara" om elakheter det är slag, knuffar och sparkar också.

Önskar nästan att jag var 17 år yngre... då kunde jag knalla upp till dumungen och plantera en höger på väl valt ansiktsparti... men nu är jag vuxen, så... jag får väl hälsa på föräldrarna då.. *skratt* (skojar bara men man blir ganska frustrerad)

2 kommentarer:

Lena S sa...

Ja... det är sjukt vad ruttet det fungerar. Hela systemet har totalt ballat ur, respekten generellt mellan människor har blivit allt sämre. Man behandlar varandra som skit både på skolan och framförallt hemma, där förhållandena är så dåliga att barn måste ta ut sina frustrationer under dagen. Alla blir "offer". Och så går det runt, runt...

Har närvarat vid ett sånt där möte om en "besvärlig" elev en gång och det var väl inte det mest effektiva jag har suttit med i...allt tuggas bara om och om igen.

Helena sa...

Ja precis! Och eftersom inget konkret görs (om dt ens kan göras från skolans sida) så blir man till slut så in i @!#% förbannad...