torsdag 15 mars 2012

Nervgift med många namn

Jag blir lite trött på livsmedelesindustrin som hela tiden försöker lura i konsumetneterna att deras produkter är "fria från tillsatser", "utan E-ämnen" och min personliga favorit "nej våra produkter innehåller absolut inte glutamat".

Ni som läst min blogg tidigare vet vilka vansinniga biverkningar denna smakförstärkare kan ge, men för er som är nya kommer här en kort sammanfattning:

  • Huvudvärk
  • Svettningar
  • Halsbränna
  • Yrsel
  • Tryck över bröstet
  • Illamående
  • Vissa varianter är direkt ohälsosamma för små barn


Så här blir du, som medveten konsument, lurad att ändå köpa mat som innehåller glutamat - Det står på innehållsförteckningen om maten innehåller just glutamat, men det finns ingen enhetlig märkning. Ämnet kan därför dölja sig under många olika namn. Alla dessa är beteckningar för glutamat:

VANLIGAST ÄR: Glutamat, Monosodium glutamate, MSG, Smakförstärkare, E-nummer mellan E620 och E640 (Vanligast är E621)

ÖVRIGA:
Glutaminsyra Natriumglutamat Kaliumglutamat Kalciumdiglutamat, Monoammoniumglutamat och magnesiumdiglutamat Hydrolyserat protein, exempelvis hydrolyserat sojaprotein eller hydrolyserat växtprotein, Gurutamin san’natoriumu, Ajinomoto,Vetsin Mi-won,, Phong churot och Natriumglutaminat.

Andra tillsatser som kan innehålla dold glutamat är Kalciumkaseinat, Natriumkaseinat, Gelatin (E441) Autolyserad jäst, Jästextrakt Sjögräsextrakt Karragenan (E407) och Maltodextrin. Så man gör bäst i att undvika även dessa.


Inga kommentarer: