Ni som läst min blogg tidigare vet vilka vansinniga biverkningar denna smakförstärkare kan ge, men för er som är nya kommer här en kort sammanfattning:
- Huvudvärk
- Svettningar
- Halsbränna
- Yrsel
- Tryck över bröstet
- Illamående
- Vissa varianter är direkt ohälsosamma för små barn
Så här blir du, som medveten konsument, lurad att ändå köpa mat som innehåller glutamat - Det står på innehållsförteckningen om maten innehåller just glutamat, men det finns ingen enhetlig märkning. Ämnet kan därför dölja sig under många olika namn. Alla dessa är beteckningar för glutamat:
VANLIGAST ÄR: Glutamat, Monosodium glutamate, MSG, Smakförstärkare, E-nummer mellan E620 och E640 (Vanligast är E621)
ÖVRIGA: Glutaminsyra Natriumglutamat Kaliumglutamat Kalciumdiglutamat, Monoammoniumglutamat och magnesiumdiglutamat Hydrolyserat protein, exempelvis hydrolyserat sojaprotein eller hydrolyserat växtprotein, Gurutamin san’natoriumu, Ajinomoto,Vetsin Mi-won,, Phong churot och Natriumglutaminat.
Andra tillsatser som kan innehålla dold glutamat är Kalciumkaseinat, Natriumkaseinat, Gelatin (E441) Autolyserad jäst, Jästextrakt Sjögräsextrakt Karragenan (E407) och Maltodextrin. Så man gör bäst i att undvika även dessa.
ÖVRIGA: Glutaminsyra Natriumglutamat Kaliumglutamat Kalciumdiglutamat, Monoammoniumglutamat och magnesiumdiglutamat Hydrolyserat protein, exempelvis hydrolyserat sojaprotein eller hydrolyserat växtprotein, Gurutamin san’natoriumu, Ajinomoto,Vetsin Mi-won,, Phong churot och Natriumglutaminat.
Andra tillsatser som kan innehålla dold glutamat är Kalciumkaseinat, Natriumkaseinat, Gelatin (E441) Autolyserad jäst, Jästextrakt Sjögräsextrakt Karragenan (E407) och Maltodextrin. Så man gör bäst i att undvika även dessa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar