Matindustrin hittar hela tiden nya sätt att komma runt E-märkningen. Ett sätt är att ersätta E-ämnen med jäst.
För ungefär ett år sedan var natriumglutamat en av de vanligaste smakförstärkarna på marknaden. Få var de förpackningar med charkvaror och buljonger där inte E-621 stod med på ingredienslistan.
Forskning har visatt att människor som använder smakförstärkaren natriumglutamat, en vanlig tillsats i färdigmat och i kryddblandningar, lider oftare av övervikt och fetma. Detta trots att de rör sig lika mycket och äter en kost med lika många kalorier. Forskarna vid University of North Carolina följde 750 män och kvinnor mellan 40 och 50 år. Natriumglutamat ökade som mest risken för övervikt med tre gånger och associationen mellan intag och övervikt överrensstämde med data från tidigare djurstudier. Idag är det många som tagit bort numret från listan men det innebär inte att de ökat köttmängden i korven eller kokat buljongen på riktigt vis. Istället har två nya ord dykt upp: jästextrakt och maltodextrin.
Jästextraktet fyller samma funktion som natriumglutamaten och innehåller också ofta glutamat som förstärker smaken på råvarorna. Skillnaden är att den räknas som ett livsmedel och därför inte behöver dokumenteras på samma sätt.
Det är också orsaken till att Livsmedelsverket inte vill uttrycka någon åsikt om jästextrakt.
– Vi har ingen anledning att lägga oss i hur industrin använder det eftersom det inte klassas som en tillsats utan som en råvara likt alla andra, säger Jorun Sanner Färnstrand på Livsmedelsverket.
En som dock har sin åsikt klar är Tommy Svensson, känd föreläsare och författare med sin bas på organisationen Utbildningscenter. Han har länge jobbat med att föreläsa om livsmedel och miljö.
– Det är bara ett sätt att göra det ännu svårare för oss konsumenter att inte veta vad som är i produkten. Företagen fortsätter att envisas med att blanda i tillsatser trots att det är helt onödigt. Alla charkföretag som tagit bort glutamat och jästextrakt menar att man känner nästan ingen skillnad. Tar man bort dem så dröjer det ett par månader tills vi vant oss vid smaken, menar Tommy Svensson.
– En charkprodukt behöver inga tillsatser alls om hanteringen är rätt. I Italien, Belgien, Holland och England innehåller till exempel en skinka följande: skinka, salt och kryddor. Jästextrakt är bara ett sätt att göra en billigare produkt och tjäna mer pengar på oss konsumenter.
Men industrins företrädare vill inte gärna erkänna att jästextrakt och maltodextrin blivit vanligare i deras mat sedan E-621 plockats bort.
”Vi har inte ersatt msg [glutamat, reds notering] med att tillsätta jästextrakt eller maltodextrin. Tvärtom ingår i vårt projekt Nya Tider att minska båda dessa ingredienser”, skriver Campbells utvecklingschef Rickard Albin i ett mejl.
Ändå är det inte svårt att hitta både jästextrakt och maltodextrin på Campbells, Knorrs och andra sopptillverkares ingredienslistor. Och jästextraktet finns även med som smakförstärkare i de flesta buljonger du hittar på affärshyllan, både vanliga och ekologiska.
Flera stora livsmedelstillverkare vill inte svara på frågor om jästextraktens och maltodextrinets roll i maten men Jenny Fridh på Kronfågel säger att de är med som smaktillsatser i företagets produkter:
”Maltodextrin är med som en kryddbärare och jästextrakt som smaksättare”, svarar hon i ett mejl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar